Endodontologie

Endodontische tandheelkunde of endodontologie is de wetenschap die zich bezighoudt met
het behandelen van het weefsel in het binnenste van een tand of kies.

Endodontologie

Endodontische tandheelkunde of endodontologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het behandelen van het weefsel in het binnenste van een tand of kies.

Wanneer dit weefsel ontstoken is, zal dit behandeld moeten worden. De tand of kies wordt opengeboord. Hierna wordt er een rubberen lap om de tand of kies gelegd. Dit wordt gedaan om het speeksel tegen te houden. Dit lapje zorgt er ook voor dat er niets achterin uw keel kan vallen.

De binnenkant van het wortelkanaal in deze tand of kies wordt daarna schoongemaakt door middel van vijltjes en gereinigd met o.a. het spoelmiddel natriumhypochloride.

Wanneer het kanaal volledig schoon is, kan dit vaak direct definitief gevuld worden met een rubberachtig vulmateriaal. Dit wordt verder afgedicht met een witte vulling.

Soms is het direct afsluiten niet mogelijk. Door middel van een tijdelijke vulling wordt geprobeerd de ontsteking tot rust te laten komen. In een volgende behandeling zal dan uiteindelijk de wortelkanaalbehandeling definitief afgewerkt worden.

Wortelkanaalbehandeling