Patiëntinfo

Alle relevante informatie voor u als patiënt, vindt u terug op deze pagina.
Liever persoonlijk contact? Bel gerust: 06-14781093

De wortelkanaalbehandeling

Na het nemen van een of meerdere röntgenfoto’s wordt gekeken naar de ernst van de ontsteking, naar de lengte en de vorm van de wortel.

De wortelkanaalbehandeling kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. Als de zenuw al helemaal dood is, is een verdoving vaak niet nodig.

Rondom uw tand of kies wordt een rubberen lapje aangebracht, zodat tijdens de behandeling uw speeksel niet in de tand of kiezen kan komen.

Hierna wordt uw tand of kies opengemaakt. Met behulp van de microscoop en speciaal instrumentarium worden de aanwezige wortelkanalen geopend. Na het bepalen van de definitieve lengte van de wortel door middel van röntgenfoto’s en een elektronische lengtemeter wordt het wortelkanaal tot de juiste lengte gereinigd en gespoeld met enkele desinfecterende vloeistoffen. Wanneer de bacteriën zo goed mogelijk zijn verwijderd, wordt de ruimte in de wortel dichtgemaakt met een definitief vulmateriaal. Het kanaal moet hermetisch afgesloten worden zodat er geen bacteriën meer in het kanaal kunnen komen. Door middel van een witte vulling wordt tenslotte de opening, die gemaakt was om bij de wortelkanalen te komen, dichtgemaakt.

Een wortelkanaalbehandeling kan soms zo gecompliceerd zijn dat het niet meteen definitief afgesloten kan worden. In dat geval wordt het met een tijdelijke vulling afgesloten. Tijdens een volgende behandeling kan dan de definitieve vulling aangebracht worden.

Download: Algemene informatie